Hoće i jare i pare: Vodeći kandidat za britanskog premijera poslao oštru poruku u vezi s Brexitom - EhoMag
  • Home
  • Vijesti
  • Hoće i jare i pare: Vodeći kandidat za britanskog premijera poslao oštru poruku u vezi s Brexitom
Vijesti

Hoće i jare i pare: Vodeći kandidat za britanskog premijera poslao oštru poruku u vezi s Brexitom

Boris Džonson (Johnson), vodeći kandidat za novog britanskog premijera, rekao je danas da nova britanska vlada mora odbaciti bilo kakav sporazum o razdruživanju s EU koji uključuje postojeći zaštitni mehanizam za Irsku i da se pitanje irske granice može riješiti u pregovorima o sporazumu o slobodnoj trgovini, poručivši da EU ne smije upravljati Britanijom poslije Brexita.

Osjetljivo pitanje granice između Sjeverne Irske i Republike Irske i zaštitni mehanizam koji bi trebao spriječiti ponovno uvođenje graničnih kontrola nakon Brexita, pretvorili su se u najteži problem u pregovorima o razdruživanju između Londona i Brisela.

  • Zaštitni mehanizam, tzv. backstop, bojim se, predstavlja, zaista, inkoherentnost u srcu strategije koju slijedimo u posljednjih nekoliko godina. Navodno želimo izaći iz EU, dok smo, zapravo, spremni ostati u carinskoj uniji i u punoj regulatornoj usklađenosti. To je gotovo jednako kao da izađemo iz EU, a EU nama i dalje upravlja.

Stoga mislim da ljudi u ovoj zemlji žele da Velika Britanija izađe kao cjelina i da pitanje “backstopa” riješimo u kontekstu sporazuma o slobodnoj trgovini te da iskoristimo prilike koje nam Brexit pruža da postupamo drugačije – rekao je Džonson na skupu u Sjevernoj Irskoj.

izvor: avaz.ba

Related posts

Tači: Vučić zna da ne smije krenuti na Kosovo

admin

Mali avion se srušio kod Hvara, pilota iz mora izvukli Slovenci

admin

Nezabilježeno u junu: Evropu iduće sedmice pogađa pakleni toplotni val

admin

Leave a Comment