Husi napali saudijski aerodrom Jizan - EhoMag
Vijesti

Husi napali saudijski aerodrom Jizan

Jemenski pobunjenički pokret Huti izvršio je napad bespilotnim letjelicama na vojne hangare na aerodromu Jizan u Saudijskoj Arabiji, kod granice ove dvije države.

Ovu vijest objavila je TV stanica ove grupe El-Masirah, ali još nema potvrde saudijskih vlasti ili koalicije koju predvode Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, a koja se bori protiv Huta u Jemenu od marta 2015. godine.

Huti, koji su zbacili međunarodno priznatu vladu koja je imala podršku Rijada krajem 2014. godine u jemenskoj prijestonici Sani, povećali su broj napada raketama i bespilotnim letjelicama na saudijske gradove protekle dvije sedmice.

Prošlog četvrtka pobunjenici su objavili kako su napali aerodrom u saudijskom gradu Najran, također bespilotnim letjelicama. Iz Rijada navode kako je napad bio presretnut i uništen. Ranije ovog mjeseca Huti su napali i naftovod nedaleko od saudijske prijestonice Rijada.

Inače, četverogodišnji rat u Jemenu pokrenuo je, kako navode iz UN-a, najgoru humanitarnu krizu na svijetu. U ovoj državi 24 miliona ljudi, odnosno dvije trećine stanovnika, trebaju humanitarnu pomoć, a deseci hiljada ljudi, većinom civila, poginulo je.

izvor: avaz.ba

Related posts

Haradinaj: Zakon će se provoditi prema svakome ko pokuša ugroziti sigurnost države

admin

Budva: Drakonske novčane kazne za šetnju bez majice ili u kupaćem kostimu

admin

Hiljade Palestinaca danas protestiralo na granici Gaze i Izraela

admin

Leave a Comment