Je li i piletina opasna kao i crveno meso - EhoMag
51.62 F
New York
20. rujna 2019.
EhoMag
Lifestyle

Je li i piletina opasna kao i crveno meso

Naučnici su prikupljali uzorke krvi na početku i završetku svakog testnog režima prehrane

Prema najnovijem istraživanju, jedenje bijelog mesa isto će utjecati na nivo holesterola kao i konzumacija crvenog, mada još uvijek važi dugogodišnje uvjerenje da je bijelo meso zdravije, odnosno da vjerovatno uzrokuje manje krvožilnih bolesti od crvenog mesa, poručili su naučnici sa Univerziteta San Francisko.

Što veći unos povrća, mliječnih proizvoda i mahunarki najbolji je recept za održavanje zdravog nivoa holesterola, tvrde u studiji objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

  • Zašto je holesterol opasan?

Poznato je da zasićene masne kiseline povećavaju koncentraciju lipoproteina male gustoće (LDL) ili takozvanog lošeg holesterola u krvi. Ako se u organizmu stvori višak holesterola, on se taloži na stijenkama arterija koje nose krv do srca i mozga, što može uzrokovati srčani ili moždani udar. Zasićene masti većinom unosimo konzumacijom životinjskih proizvoda.

  • Sudionici bili na tri dijete

Kako bi provjerili vrijedi li već uvriježena pretpostavka da zasićene masne kiseline iz crvenog mesa više od onih u bijelom doprinose riziku od pojave krvožilnih bolesti, znanstvenici su napravili testiranje na više od 100 zdravih muškaraca i žena u dobi od 21 do 65 godina.

Sudionici istraživanja prolazili su kroz tri vrste režima prehrane: prehrana crvenim mesom, prehrana bijelim mesom i prehrana bez mesa. Svaka dijeta trajala je četiri sedmice. Glavni izvor crvenog mesa tokom studije bio je govedina, dok je piletina služila kao glavni bijeli mesni protein.

Naučnici su prikupljali uzorke krvi na početku i završetku svakog testnog režima prehrane.

  • Crveno i bijelo meso jednako utječu na nivoe holesterola

Rezultati studije pokazali su kako je biljna prehrana imala najbolji učinak na nivoe holesterola, dok su prehrane s crvenim i bijelim mesom imale identične učinke na te nivoe.

Istraživači ipak upozoravaju kako konzumacija bijelog mesa i dalje može biti zdravija od konzumacije crvenog jer nije poznato na koje sve načine crveno meso utječe na pojavu krvožilnih bolesti.

Related posts

Četiri greške koje vas sprječavaju da pronađete ljubav svog života

urednik

Mnogi cijeli život krivo peru tavu, evo u čemu je “caka”

urednik

Da li muškarcima otkucava biološki sat

urednik

Leave a Comment

five × 1 =

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More