London povlači diplomate iz Brisela - EhoMag
51.62 F
New York
20. rujna 2019.
EhoMag
Vijesti

London povlači diplomate iz Brisela

Britanski diplomati povući će se iz institucionalnih struktura administracije EU u Briselu u roku od nekoliko dana, što je dio plana koji je izradila kancelarija premijera Borisa Džonsona (Johnson), piše britanski dnevnik “Guardian”.

Prema pisanju lista, u nastojanju da ojača poruku da će Velika Britanija izaći iz EU do 31. oktobra, diplomati će prestati da prisustvuju svakodnevnim sastancima u Briselu.

Britanski zvaničnici ističu da je ovaj potez Londona u skladu s prvim saopćenjem Borisa Džonsona datim u parlamentu kada je rekao da će “skinuti okove” EU s britanske diplomatije.

Kritičari poteza smatraju da će simbolično povlačenje ostaviti Veliku Britaniju bez uvida u odluke EU, što bi moglo naškoditi nacionalnom interesu.

List podsjeća da se očekuje prisustvo britanskih diplomata na predstojećem sastanku radne grupe EU na kojem će biti govora o pitanjima sigurnosti, panevropskom odgovoru o budućim krizama koje bi obuhvatile civile, inostranim problemima i zaštiti interesa potrošača.

Nije poznato dokle će ići britansko povlačenje diplomata iz EU do 31. oktobra.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominik Rab (Dominic Raab) najavio je da će prisustvovati susretu šefova evropskih diplomatija krajem avgusta u Helsinkiju.

izvor: avaz.ba

Related posts

Iznenada preminuo Gordan Mihić: Scenarista “Kamiondžija”, “Varljivog leta”, “Balkan Ekspresa”…

urednik

Dok se mi kuhamo na plus 40, u Australiji pao snijeg i iznenadio kengure

urednik

Drama u Sidneju: Muškarac naoružan nožem povrijedio najmanje jednu osobu

urednik

Leave a Comment

eleven + twenty =

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More