Za ulazak na sajt kliknite ispod
London povlači diplomate iz Brisela - EhoMag
71.2 F
New York
28. svibnja 2020.
EhoMag
Vijesti

London povlači diplomate iz Brisela

Britanski diplomati povući će se iz institucionalnih struktura administracije EU u Briselu u roku od nekoliko dana, što je dio plana koji je izradila kancelarija premijera Borisa Džonsona (Johnson), piše britanski dnevnik “Guardian”.

Prema pisanju lista, u nastojanju da ojača poruku da će Velika Britanija izaći iz EU do 31. oktobra, diplomati će prestati da prisustvuju svakodnevnim sastancima u Briselu.

Britanski zvaničnici ističu da je ovaj potez Londona u skladu s prvim saopćenjem Borisa Džonsona datim u parlamentu kada je rekao da će “skinuti okove” EU s britanske diplomatije.

Kritičari poteza smatraju da će simbolično povlačenje ostaviti Veliku Britaniju bez uvida u odluke EU, što bi moglo naškoditi nacionalnom interesu.

List podsjeća da se očekuje prisustvo britanskih diplomata na predstojećem sastanku radne grupe EU na kojem će biti govora o pitanjima sigurnosti, panevropskom odgovoru o budućim krizama koje bi obuhvatile civile, inostranim problemima i zaštiti interesa potrošača.

Nije poznato dokle će ići britansko povlačenje diplomata iz EU do 31. oktobra.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominik Rab (Dominic Raab) najavio je da će prisustvovati susretu šefova evropskih diplomatija krajem avgusta u Helsinkiju.

izvor: avaz.ba

Related posts

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More